Fjalët e Urta 23

BIBLA SHQIP—PËRKTHIMI DIODATI I RI I RISHIKUAR23:1 Kur ulesh të hash me një mbret, shiko me kujdes atë që ke përpara;

23:2 dhe vër një thikë në grykë, po të jetë se ke oreks të madh.

23:3 Mos dëshiro gjellët e tij të mrekullueshme, sepse janë një ushqim mashtrues.

23:4 Mos u lodh për t`u pasuruar, hiq dorë nga qëllimi yt.

23:5 A do t`i fiksosh sytë e tu mbi atë që po zhduket? Sepse pasuria me siguri do të vërë fletë si një shqiponjë që fluturon drejt qiellit.

23:6 Mos ha bukën e atij që ka syrin e keq dhe mos dëshiro ushqimet e tij të shijshme;

23:7 sepse, ashtu si mendon në zemër të tij, ashtu është ai; “Ha dhe pi”!, do të thotë, por zemra e tij nuk është me ty.

23:8 Do të vjellësh kafshatën që ke ngrënë dhe do të harxhosh kot fjalët e tua të ëmbla.

23:9 Mos i drejto fjalën budallait, sepse ai do të përçmojë mençurinë e ligjëratës sate.

23:10 Mos e luaj kufirin e vjetër dhe mos hyr në arat e jetimëve,

23:11 sepse Hakmarrësi i tyre është i fuqishëm; ai do të mbrojë çështjen e tyre kundër teje.

23:12 Kushtoja zemrën tënde mësimeve dhe veshët e tu fjalëve të diturisë.

23:13 Mos ia kurse korrigjimin fëmijës; edhe sikur ta rrahësh me thupër, ai nuk do të vdesë;

23:14 do ta rrahësh me thupër, por do të shpëtosh shpirtin e tij nga Sheoli.

23:15 Biri im, në se zemra jote është e urtë, edhe zemra ime do të ngazëllojë;

23:16 zemra ime do të ngazëllojë, kur buzët e tua do të thonë gjëra të drejta.

23:17 Zemra jote mos i pastë zili mëkatarët, por vazhdoftë gjithnjë në frikën e Zotit;

23:18 sepse ka një të ardhme, dhe shpresa jote nuk do të shkatërrohet.

23:19 Dëgjo, biri im, ji i urtë, dhe drejtoje zemrën në rrugën e drejtë.

23:20 Mos rri me ata që pijnë verë as me grykësit dhe mishngrënësit;

23:21 sepse pijaneci dhe grykësi do të varfërohen dhe gjumashi do të vishet me lecka.

23:22 Dëgjo atin tënd që të ka pjellë dhe mos e përçmo nënën tënde kur të jetë plakë.

23:23 Bli të vërtetën dhe mos e shit, fito dituri, njohuri dhe gjykim.

23:24 Babai i të drejtit do të gëzohet shumë; kush ka lindur një të urtë do t`ia ndjejë gëzimin.

23:25 Le të gëzohet ati yt dhe nëna jote dhe le të gëzohet ajo që të ka lindur.

23:26 Biri im, më jep zemrën tënde, dhe sytë e tu gjetshin gëzim në rrugët e mia.

23:27 Sepse prostituta është një gropë e thellë dhe gruaja e tjetërkujt një pus i ngushtë.

23:28 Edhe ajo rri në pritë si një vjedhës dhe rrit midis njerëzve numrin e atyre që janë jo besnikë.

23:29 Për cilin janë “ah-ët”, për cilin “obobo-të”? Për cilin grindjet, për cilin vajtimet? Për cilin plagët pa shkak? Për cilin sytë e skuqur?

23:30 Për ata që ndalen gjatë pranë verës, për ata që kërkojnë verë të droguar.

23:31 Mos e shiko verën kur kuqëlon, kur rrëzëllen në kupë dhe shkon poshtë aq lehtë!

23:32 Në fund ajo kafshon si një gjarpër dhe shpon si një kuçedër.

23:33 Sytë e tu kanë për të parë gjëra të çuditshme dhe zemra jote do të thotë gjëra të çoroditura.

23:34 Do të jesh si ai që gjendet në mes të detit, si ai që bie të flerë në majë të direkut të anijes.

23:35 Do të thuash: “Më kanë rrahur, por nuk më kanë bërë keq; më kanë goditur, por nuk e kam vënë re. Kur të zgjohem, do të kthehem t`i kërkoj përsëri!”.