Elektriciteti, dhurata e Perëndisë

Elektriciteti është quajtur shpesh i mrekullueshëm, i bukur; po ai është kështu vetëm në pajtim me forcat e tjera të natyrës. Bukuria e elektricitetit apo e ndonjë force tjetër nuk është që fuqia është e mistershme dhe e papritur, që prek çdo ndjenjë në befasi siç duhet, por që është nën ligj dhe që madje intelekti i mësuar mund ta drejtojë shumë. Mendja njerëzore vendoset mbi dhe jo nën të dhe gjenden në një pikë të tillë vrojtimi, që edukimi mendor i dhënë nga shkenca paraqitet super-i shquar në dinjitet, në zbatimin praktik dhe leverdinë; sepse duke e aftësuar mendjen që të zbatojë fuqinë natyrore përmes ligjit, ajo përçon dhuratat e Perëndisë te njeriu.

— Majkëll Faradei (Shënime për një fjalim të së premtes në «Instituti Mbretëror», 1858).

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *