Skandali shkencor më i rëndë i kohës sonë

Ndryshimi klimatik: ky është skandali shkencor më i rëndë i brezit tonë [Fragment]

Nga Christopher Booker

Një javë mbasi kolegu im James Delingpole, në blogun e tij “Telegraph”, sajoi termin «Portaklimë» (ang. “Climategate”) për të përshkruar skandalin e zbuluar nga rrjedhja e e-postave nga «Universiteti i Anglisë Lindore», «Njësia e kërkimit klimatik», Google po tregonte se tani bota shfaqet në internet mbi nëntë milion herë. Por në të gjithë këta hektarë të mbulimit elektronik, një pikë e madhe që ka lidhje rreth këtyre mijëra dokumenteve nuk është përmendur kryesisht.

Arsyeja që madje edhe “Guardian’s George Monbiot” ka shprehur një tronditje totale dhe frikë nga përshkrimi i zbuluar nga dokumentet është se autorët e saj nuk janë thjesht një tufë e vjetër akademikësh. Rëndësia e tyre nuk mund të mbivlerësohet. Ajo që po trajtojmë këtu është ai grupi i vogël i shkencëtarëve që për shumë vjet ka qenë më ndikues në përhapjen e alarmit mbarëbotëror rreth ngrohjes globale se asnjë grup tjetër, një ndikim jo më i vogël përmes rolit që ata kanë në qendër të «Paneli ndërqeveritar i OKB-së mbi Ndryshimin Klimatik» (IPCC).

http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/christopherbooker/6679082/Climate-change-this-is-the-worst-scientific-scandal-of-our-generation.html

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *