Vajtimet 3

BIBLA SHQIP—PËRKTHIMI DIODATI I RI I RISHIKUAR


Jeremia merr pjesë në hidhërimin e Izraelit

3:1 Unë jam njeriu që pa hidhërimin nën thuprën e tërbimit të tij.

3:2 Ai më ka udhëhequr dhe më ka bërë të eci nëpër terr dhe jo në dritë.

3:3 Po, kundër meje ai ka kthyer disa herë dorën e tij tërë ditën.

3:4 Ai ka konsumuar mishin tim dhe lëkurën time, ka coptuar kockat e mia.

3:5 Ka ndërtuar fortesa kundër meje, më ka rrethuar me hidhërim dhe me ankth.

3:6 Ka bërë që unë të banoj në vende plot errësirë, ashtu si të vdekurit prej shumë kohe.

3:7 Më ka ndërtuar një mur rreth e qark, me qëllim që unë të mos dal; e ka bërë të rëndë zinxhirin tim.

3:8 Edhe kur bërtas dhe kërkoj ndihmë me zë të lartë, ai nuk pranon të dëgjojë lutjen time.

3:9 Ai i ka mbyllur rrugët e mia me gurë të prerë, i ka bërë shtigjet e mia plot me prita.

3:10 Ai ka qenë për mua si një ari në pritë, si një luan në vende të fshehta.

3:11 Ka devijuar rrugët e mia, më ka coptuar dhe më ka dëshpëruar.

3:12 Ka nderur harkun e tij dhe më ka bërë objekt të shigjetave të tij.

3:13 Ka bërë të depërtojnë në zemrën time shigjetat e kukurës së tij.

3:14 Jam bërë tallja e tërë popullit tim, kënga e tij e tërë ditës.

3:15 Më ka ngopur me hidhërim, më ka bërë të pij pelin.

3:16 Më ka coptuar dhëmbët me zall, më ka mbuluar me hi.

3:17 Ke larguar shpirtin tim nga paqja, kam harruar mirëqënien.

3:18 Kam thënë: “Éshtë zhdukur besimi im dhe shpresa ime tek Zoti”.

Shpresa te mëshirat e Zotit

3:19 Kujtohu për pikëllimin dhe për endjen time, për pelinin dhe hidhërimin.

3:20 Shpirti im kujtohet gjithnjë për këtë dhe është i rrëzuar brenda meje.

3:21 Këtë dua ta sjell në mëndje dhe prandaj dua të shpresoj.

3:22 Është hiri i Zotit që nuk jemi shkatërruar plotësisht, sepse mëshirat e tij nuk janë mbaruar plotësisht.

3:23 Përtëriten çdo mëngjes; e madhe është besnikeria jote.

3:24 “Zoti është pjesa ime”, thotë shpirti im, “prandaj do të kem shpresë tek ai.

3:25 Zoti është i mirë me ata që kanë shpresë tek ai, me shpirtin që e kërkon.

3:26 Gjë e mirë është të presësh në heshtje shpëtimin e Zotit.

3:27 Gjë e mirë është për njeriun të mbajë zgjedhën në rininë e tij.

3:28 Le të ulet i vetmuar dhe të qëndrojë në heshtje kur Perëndia ia imponon.

3:29 Le ta vërë gojën e tij në pluhur, ndofta ka ende shpresë.

3:30 Le ti japë faqen atij që e godet, të ngopet me fyerje.

3:31 Sepse Zoti nuk hedh poshtë për gjithnjë;

3:32 por, në rast se të hidhëron, do ti vijë keq sipas shumicës së zemërmirësive të tij,

3:33 sepse nuk e bën me kënaqësi poshtërimin dhe hidhërimin e bijve të njerëzve.

3:34 Kur dikush shtyp nën këmbët e tij tërë robërit e dheut,

3:35 kur dikush shtrëmbëron të drejtën e një njeriu në prani të Më të Lartit,

3:36 kur dikujt i bëhet një padrejtësi në çështjen e tij, a nuk e shikon Zoti?

3:37 Vallë kush thotë diçka që më pas realizohet, në rast se Zoti nuk e ka urdhëruar?

3:38 E keqja dhe e mira a nuk vijnë vallë nga goja e Më të Lartit?

3:39 Pse vallë ankohet një njeri i gjallë, një njeri për ndëshkimin e mëkateve të tij?

3:40 Le të shqyrtojmë rrugët tona, t`i hetojmë dhe të kthehemi tek Zoti.

3:41 Le të ngremë lart zemrat tona dhe duart tona në drejtim të Perëndisë të qiejve.

3:42 Ne kemi kryer mëkate, kemi qënë rebelë dhe ti nuk na ke falur.

3:43 Je mbështjellë në zëmërimin tënd dhe na ke ndjekur, na ke vrarë pa mëshirë.

3:44 Ti je mbështjellë në një re, në mënyrë që asnjë lutje të mos kalonte dot.

3:45 Na ke bërë plehra dhe mbeturina në mes të popujve.

3:46 Tërë armiqtë tanë kanë hapur gojën kundër nesh.

3:47 Na ka rënë mbi trup tmerri, laku, dëshpërimi i thellë dhe shkatërrimi.

3:48 Rrëke uji rrjedhin nga sytë e mi për shkatërrimin e bijës së popullit tim.

3:49 Syri im derdh lot pa pushim, pa ndërprerje,

3:50 deri sa Zoti të mos vështrojë nga qielli dhe të mos shikojë.

3:51 Syri im i sjell dhembje shpirtit tim për të gjitha bijat e qytetit tim.

3:52 Ata që më urrejnë pa shkak më kanë gjuajtur si të isha zog.

3:53 Kanë shkatërruar jetën time në gropë, më kanë hedhur gurë.

3:54 Ujrat rrjedhin mbi kokën time, unë thoja: “Ka marrë fund për mua”.

3:55 Përmenda emrin tënd, o Zot, nga thellësia e gropës.

3:56 Ti e dëgjove zërin tim; mos ia fshih veshin tënd psherëtimës sime, thirrjes time për ndihmë.

3:57 Kur të kam thirrur ti je afruar; ke thënë: “Mos ki frikë!”

3:58 O Zot ti ke mbrojtur çështjen e shpirtit tim, ti ke çliruar jetën time.

3:59 O Zot, ti ke parë dëmin që kam pësuar, prandaj mbro çështjen time!

3:60 Ti ke parë tërë frymën e tyre të hakmarrjes, intrigat e tyre kundër meje.

3:61 Ti ke dëgjuar fyerjet e tyre, o Zot, tërë intrigat e tyre kundër meje,

3:62 fjalimet e tyre që ngrihen kundër meje, atë që mendojnë kundër meje tërë ditën.

3:63 Vër re kur ulen dhe kur ngrihen, unë jam kënga e tyre.

3:64 Shpërbleji, o Zot, sipas veprës së duarve të tyre.

3:65 Bëji zemërgur, mallkimi yt qoftë mbi ta.

3:66 Ndiqi në zemërimin tënd dhe shkatërroi poshtë qiejve të Zotit.

[previous][next]