Besimi është çështje e zemrës

Charles Spurgeon

“Sepse nga zemra dalin mendimet e mbrapshta, vrasjet, shkeljet e kurorës; kurvëria, vjedhjet, dëshmitë e rreme, blasfemitë” (Mateu 15:19).

Ne nuk do të jemi duke ngulmuar shpesh mbi këtë që feja është një çështje e zemrës. Mëkati shqetësues i njeriut është të harrojë që Perëndia është një frymë dhe që adhurimi karshi Perëndisë duhet të jetë i një lloji frymëror. Idhujtaria është kryerja e plotë e kësaj prirje të djallëzuar. Në vend që të adhurojmë të Padukshmin e Madh dhe t’i japim atij dashurinë e zemrës, njeriu ngre një bllok druri a guri dhe, duke djegur temjan dhe duke u gjunjëzuar para kësaj, thërret: “Ky është zoti im”. Atje ku kjo idhujtari nuk merr formën më vulgare, ajo merr një formë tjetër, që është po aq e dënueshme në sytë e Perëndisë.

Njeriu justifikohet që ai nuk mund ta adhurojë Perëndinë me zemrën e tij derisa kujtesa e tij të ndihmohet nga ndonjë objekt i jashtëm dhe më pas ai fut kontrabandë idhullin e tij dhe kënaq natyrën e tij të shthurur me adhurim të vullnetit dhe me formalizëm të jashtëm. Perëndia kërkon adhurim nga shpirti dhe njerëzit i japin atij adhurim nga trupi; ai kërkon zemrën dhe ata i paraqiten atij me buzët e tyre; ai kërkon mendimet e tyre dhe mendjet e tyre dhe ata i japin atij banderola dhe veshje ceremoniale dhe qirinj. Atje ku njeriu ndiqet nga vetë turpi i besëtytnive të jashtme, ai jepet pas çdo gjëje më shpejt se t’ia dorëzojë dashurinë e zemrës Bërësit të Tij, se t’ia dorëzojë intelektin mësimit të Krijuesit të madh dhe t’i vendosë të gjitha aftësitë në shërbim të Shumë të Lartit.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *