Jobi 28

BIBLA SHQIP—PËRKTHIMI DIODATI I RI I RISHIKUAR


Dituria vlen më tepër se tërë thesaret e tokës dhe kërkimi i saj është shumë më i vështirë

28:1 “Me siguri ka një minierë për argjendin dhe një vend ku bëhet rafinimi i arit.

28:2 Hekuri nxirret nga toka dhe guri i shkrirë jep bakrin.

28:3 Njeriu i jep fund territ dhe hulumton thellësitë më të mëdha në kërkim të gurëve të varrosur në terr dhe në hijen e vdekjes.

28:4 Ai çel një pus larg vendbanimit, në vende të harruara nga këmbësorët; janë pezull dhe lëkunden larg njerëzve.

28:5 Sa për tokën, prej asaj del buka, por nga poshtë është e trazuar nga zjarri.

28:6 Gurët e saj janë banesa e safirëve dhe përmbajnë pluhur ari.

28:7 Shpendi grabitqar nuk e njeh shtegun dhe as syri i skifterit nuk e ka parë kurrë.

28:8 Bishat e egra nuk e kanë përshkruar dhe as luani nuk ka kaluar kurrë andej.

28:9 Njeriu vë dorë mbi strallin dhe i rrëzon malet nga rrënjët.

28:10 Hap galeri ndër shkëmbinj dhe syri i tij sheh gjithçka që është e çmuar.

28:11 Zë rrjedhat ujore që të mos rrjedhin, dhe nxjerr në dritë gjërat e fshehura.

28:12 Po ku mund ta gjesh diturinë, dhe ku është vendi i zgjuarsisë?

28:13 Njeriu nuk ua di vlerën dhe ajo nuk gjendet mbi tokën e të gjallëve.

28:14 Humnera thotë: “Nuk është tek unë”; deti thotë: “Nuk qëndron pranë meje”.

28:15 Nuk përftohet duke e shkëmbyer me ar të rafinuar as blihet duke peshuar argjend.

28:16 Nuk shtihet në dorë me arin e Ofirit, me oniksin e çmuar ose me safirin.

28:17 Ari dhe kristali nuk mund të barazohen me të dhe nuk këmbehet me enë ari të kulluar.

28:18 Korali dhe kristali as që meritojnë të përmenden; vlera e diturisë është më e madhe se margaritarët.

28:19 Topazi i Etiopisë nuk mund të barazohet dhe nuk mund të vlerësohet me ar të kulluar.

28:20 Por atëherë nga rrjedh dituria dhe ku e ka selinë zgjuarsia?

28:21 Ajo u fshihet syve të çdo të gjalli, është e mbuluar për zogjtë e qiellit.

28:22 Abadoni dhe vdekja thonë: “Kemi dëgjuar të flitet për të me veshët tona”.

28:23 Vetëm Perëndia njeh rrugën e saj, vetëm ai e di ku ndodhet,

28:24 sepse ai vë re skajet e tokës dhe sheh tërë ato që ndodhen nën qiejt.

28:25 Kur caktoi peshën e erës dhe u caktoi ujërave një masë,

28:26 kur bëri një ligj për shiun dhe një rrugë për vetëtimën e bubullimave,

28:27 atëherë pa dhe e tregoi, e vendosi dhe madje e hetoi,

28:28 dhe i tha njeriut: “Ja, të kesh frikë nga Zoti, kjo është dituri, dhe t`i largohesh së keqes është zgjuarsi””.